
Tysklands gröna energirevolution ser just nu allt annat än grön ut.
Förra året producerade landets brunkolskraftverk 162 miljarder kilowattimmar el. Man får gå tillbaka ända till 1990, då många av de gamla östtyska kolkraftverken fortfarande var i drift, för att överträffa den siffran.
Sedan 2009 har elproduktionen från stenkolskraftverk också ökat, till 124 miljarder kilowattimmar förra året, enligt de preliminära siffrorna.
Det var inte så det var tänkt när de avgörande besluten om energiomställningen – die Energiewende – togs.
Målet med omställningen är att göra Tyskland fritt från fossila bränslen. År 2050 är det tänkt att 80 procent av landets energibehov ska täckas genom förnybara energiformer.
Kolet ska väck. Kärnkraften också. Sol och vind ska in.
Allt är inte kolsvart. Andelen förnyelsebar energi har också ökat påtagligt och svarar idag för 147 miljarder kilowattimmar, knappt en fjärdedel av den totala elproduktionen.
Ändå talar det mesta för att utsläppen av växthusgaser också ökade förra året.
Nya brunkolskraftverk har tagits i drift och den ökade kapaciteten fick till följd att Tyskland förra året exporterade cirka 33 miljarder kilowattimmar el, en rekordsiffra.
Situationen är den att kolkraftverken idag slår ut miljövänligare gaskraftverk.
”Inte bara i Tyskland utan även utomlands, framförallt i Nederländerna”, säger Patrick Graichen, analytiker vid tankesmedjan Agora Energiewende, till Spiegel Online.
Graichen och många med honom lägger skulden på det låga priset för utsläppsrätter som gör det lönsamt att fortsätta med kolkraft.
Men statistiken visar också något annat. Sedan 2010 har nästan 43 miljoner kilowattimmar kärnkraftsel fallit bort. Det motsvarar ökningen av förnybar energi under samma period.
Efter kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2011 beslöt den tyska regeringen att skynda på avvecklingen av kärnkraften. Åtta kärnkraftverk stängdes. 2022 ska alla vara borta. De som varnade för att detta skulle leda till ökad användning av fossila bränslen – och därmed högre koldioxidutsläpp – ser ut att få rätt.
Inte helt oväntat.
Och att Tyskland stannar utan kol är sannare än på länge.