Det kommer att krävas politiskt nytänkande i åtskilliga skånska kommuner om Sverigedemokraterna ska kunna isoleras från inflytande under den kommande mandatperioden.
Samma sak gäller i Region Skåne.
Där backar den styrande femklövern medan S och V går framåt – om än inte tillräckligt för att kunna stå på egna ben. Och hur Miljöpartiet än vänder sig mellan de tidigare blocken förblir SD vågmästare.
Femklövern får enligt den preliminära mandatfördelningen 66 av totalt 149 mandat. S och V får tillsammans 60 mandat, med MP blir det 70. Majoritet kräver dock 75.
Preliminära resultat som sagt, men marginalerna är så pass stora att inget talar för annat än att detta är den komplicerade verklighet regionpolitikerna har att hantera.
Femklövern har lika många år på nacken som rikspolitikens allians, dock är den inte lika sammansvetsad. Den ideologiska spännvidden är större. Så lättade också Miljöpartiet på förtöjningarna till femklövern i god tid före årets val: MP ville investera mer i vården och på järnvägar och gröna jobb än de borgerliga och därtill höja skatten med 30 öre.
För Socialdemokraterna och gruppledaren Henrik Fritzon är Miljöpartiet förstahandsval som samarbetspartner. Dessutom hoppas Fritzon kunna locka över C och FP på sin sida. Vänsterpartiet vill inte styra tillsammans med något av de borgerliga partierna och de känslorna är av allt att döma ömsesidiga.
En fyrklöver bestående av S, MP, FP och C skulle mycket riktigt kunna bilda ett majoritetsstyre med 78 gemensamma mandat.
Så vad tänker C och FP om Fritzons inviter?
Lennart Pettersson (C) utesluter ingenting utom ett samarbete med SD. Han anser dock att ett majoritetsstyre i någon konstellation är nödvändigt, att styra Region Skåne som minoritet tror han skulle bli utomordentligt svårt.
Gilbert Tribo (FP) kan tänka sig det mesta utom samverkan med SD och V, partier som han anser i värdegrundsfrågor står alltför långt ifrån Folkpartiet.
Osvuret är ofta bäst, men när den första chocken lagt sig visar det sig kanske vara betydligt lättare att tänka utanför den blockpolitiska boxen än vad många föreställt sig.