Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105687

Skolpartier är de allihopa

$
0
0

Moderaterna är som bekant i full färd med att komplettera sitt gamla mantra ”jobben, jobben, jobben” med ett nytt – ”skolan, skolan, skolan”.

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) igår gästade Borgarskolan i Malmö lät han förstå att det enda område som kan räkna med resurstillskott i närtid är just skolan.

Inför ungdomarna i den fullsatta aulan blev statsministern stundtals landsfaderligt förmanande: sköt era studier, löd rådet.

Plugga, plugga, plugga med andra ord.

Ty den stora förändringen när det gäller jobben, konstaterade Reinfeldt, är att ”trösklarna höjs för vad som krävs på arbetsmarknaden”. Och att inte ha fullföljt sina studier är en av de vanligaste orsakerna till utanförskap.

Om välståndet och välfärden ska bevaras ligger framtiden för Sveriges del inte i att konkurrera med låga löner utan med ökat kunskapsinnehåll i de varor och tjänster som produceras, förklarade Reinfeldt.

Mot detta är det svårt att invända.

Om Sverige ska kunna försvara en plats högt upp i den globaliserade ekonomins näringskedja krävs en skola som förmedlar kunskaper, kunskaper, kunskaper.

På denna helt centrala punkt har den svenska skolan idag uppenbara svårigheter att leverera. Det blev om inget annat plågsamt tydligt när OECD i slutet av förra året presenterade resultaten av den senaste PISA-mätningen.

Inget tyder heller på att svallvågorna efter detta svenska utbildningspolitiska magplask kommer att lägga sig före höstens val.

Enligt en opinionsundersökning i januari av DN/Ipsos var skolan den fråga som väljarna då bedömde som viktigast, före i tur och ordning jobben och sjukvården.

Skolan har onekligen problem som måste åtgärdas. Elevernas kunskaper brister, likvärdigheten är snart ett minne blott, läraryrkets status så låg att det inger allvarliga bekymmer.

Men när alla partier nu slåss om att vara skolpartiet framför andra är risken att politikerna blir alltför ivriga, alltför reformbenägna.

Det vore i så fall inte första gången överdrivet intresse från politikernas sida – reformer, reformer, reformer – visar sig vara problemet, inte lösningen, för den svenska skolan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 105687