Igår beslöt regeringen att tillsätta en utredning som ska granska hur rättsväsendet och vården agerat i fallet Thomas Quick.
En man först dömd, sedan friad för åtta mord, varav sju nu är preskriberade. Ett antal mördare har gått fria.
Hur man än vänder och vrider på fallet Quick framstår det som en rättsskandal av enorma proportioner.
Därför är en granskning också nödvändig. Men som Leif GW Persson påpekade i Veckans brott i SVT i tisdags blir det sannolikt svårt att dra några generella slutsatser av Quickskandalen eftersom den är så speciell:
”Det är ju faktiskt så att den blev till i kraft av att ett antal dårar inom rättsapparaten och vården råkar sammanstråla på ett maximalt olyckligt sätt”.
Justitierådet Göran Lambertz fortsätter dock att med just en dåres envishet hävda att alltihop är trams och att medierna har gått på ”en av Sveriges största blåsningar någonsin”.
Och i Svenska Dagbladet igår talade Lambertz om att starta en egen granskning av de åklagare som hanterat resningsprocessen.
I Veckans brott hävdade Lambertz, med ett självförtroende som få i hans situation skulle kunna uppbringa, att ”ingen jurist säger att detta var en rättsskandal”.
Igår fick Lambertz förödande kritik av flera framträdande jurister.
Domareförbundets ordförande Per Kjellsson sade i Dagens Nyheter att han har ”börjat undra vilka intressen som driver honom till detta udda beteende”.
Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen i fackförbundet Jusek, beskrev honom som ”okunnig” och ”oseriös” och drog slutsatsen att han bör avgå från Högsta domstolen:
”Många av oss domare skäms för Göran Lambertz.”
I Efterlyst kallade Sture Bergwall, som Thomas Quick numera heter, Lambertz för ”rättshaverist”.
Kanske är förklaringen till Lambertz agerande att han som Justitiekansler 2006 granskade domarna mot Quick och kom fram till att de var ”mycket gedigna och välmotiverade”.
Hur som helst är det en omtumlande upplevelse när en patient intagen på Säters rättspsykiatriska klinik – Sture Bergwall – framstår som mer klarsynt än en domare i Högsta domstolen.